Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ πάει Ταράτσα,  2019-2020 θα προβάλει την ταινία:

 

"ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΜΑΣ ΚΡΑΟΥΝ" (1968)

Σε Σκηνοθεσία ΝΟΡΜΑΝ ΤΖΟΥΙΣΟΝ

 

Δευτέρα 27/07/2020 & ΩΡΑ 21:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Η Υπόθεση Τόμας Κράουν (αγγλ.: The Thomas Crown Affair), είναι μια δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής 1968. Η σκηνοθεσία είναι του Νόρμαν Τζούισον και πρωταγωνιστούν ο Στηβ ΜακΚουήν και η Φέι Ντάναγουεϊ.

Η ταινία ήταν υποψήφια για δύο βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Ανεμόμυλοι του μυαλού σου» του Μάικλ Λεγκράντ. Το 1999 κυκλοφόρησε ένα νέο ριμέικ και ένα δεύτερο ριμέικ ήταν σε εξέλιξη στα στάδια παραγωγής το 2016.

Πλοκή

Ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο Τόμας Κράουν (Στηβ ΜακΚουήν) θα επιτύχει ένα τέλειο έγκλημα, ενορχηστρώνοντας τέσσερις άνδρες να κλέψουν $ 2.660.527,62 από μια τράπεζα της Βοστώνης, μαζί με ένα ακόμη πέμπτο άτομο που οδηγεί το αυτοκίνητο με τα χρήματα και τα οποία θα αφήσει μετά σε ένα κάδο απορριμμάτων στο νεκροταφείο. Κανένας από τους άνδρες θα συναντήσει ποτέ τον Κράουν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά ούτε και οι ίδιοι γνωρίζονταν μεταξύ τους πριν από την ληστεία. Ο Κράουν θα πάει κρυφά στο νεκροταφείο και θα πάρει τα χρήματα από τα σκουπίδια, και έπειτα θα βγάλει αεροπορικό εισιτήριο για την Γενεύη, όπου και θα τα καταθέσει σε έναν ανώνυμο τραπεζικό λογαριασμό.

Μια ιδιωτική ερευνήτρια η Βίκυ Αντέρσον (Φέί Ντάναγουεϊ) θα αναλάβει για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας έναντι αμοιβής 10% των κλεμμένων χρημάτων, να διερευνήσει την υπόθεση. Όταν θα συναντήσει τον Τόμας για πρώτη φορά θα τον θεωρήσει ως πιθανό ύποπτο, διαισθητικά ως εγκέφαλο της ληστείας και θα αρχίσει να τον παρακολουθεί.

Ο Τόμας δεν έχει ανάγκη τα χρήματα, και στην πραγματικότητα το βλέπει ως ένα παιχνίδι. Η Βίκη του καθιστά σαφές ότι ξέρει ότι είναι ο εγκέφαλος της ληστείας και ότι προτίθεται να το αποδείξει. Θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, με την έλξη μεταξύ τους να είναι εμφανής. Η σχέση τους εξελίσσεται σύντομα σε μια υπόθεση που περιπλέκεται από τον όρκο της Βίκυς για να βρει τα χρήματα και να βοηθήσει τον ντετέκτιβ Έντι Μαλόουν (Πωλ Μπερκ) να φέρει τον ένοχο στη δικαιοσύνη.

Ο Τόμας θα διοργανώσει και άλλη ληστεία ακριβώς όπως την πρώτη με διαφορετικούς συνεργούς και λέει στην Βίκυ που θα γίνει η παράδοση των χρημάτων, γιατί πρέπει να γνωρίζει με βεβαιότητα ότι είναι στο πλευρό του. Η ληστεία είναι επιτυχημένη, θα αλλά υπάρχουν πυροβολισμοί. Τώρα η Βίκυ θα πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση, αν θα πάει με το μέρος του Κράουν ή θα τον παραδώσει στην αστυνομία.

Η Βίκυ και η αστυνομία πάνε στο νεκροταφείο, όπου παρακολουθήσουν έναν από τους ληστές να κάνει την παράδοση, και θα περιμένουν τον Tόμας να φτάσει ώστε να τον συλλάβουν. Όταν η Ρολς Ρόυς του θα εμφανιστεί, η Βίκυ όμως βλέπει ότι ο Τόμας έχει στείλει έναν αγγελιοφόρο στη θέση του, με ένα τηλεγράφημα ζητώντας της να φέρει τα χρήματα και να επανενωθεί μαζί του, ή αλλιώς να κρατήσει τη Ρολς Ρόις. Η Βίκυ θα σκίσει το τηλεγράφημα και θα ρίξει τα κομμάτια στον αέρα, κοιτάζοντας τον ουρανό με δάκρυα στα μάτια της. Ο Τόμας Κράουν πετά μακριά με ένα τζετ.